Συμμετοχή του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. “Σταύρος Νιάρχος” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Βοστώνη

Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε στο επετειακό 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε.” με θέμα τη διάδοση και διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Ομογένεια της Αμερικής. Οι εργασίες του Πανεπιστημίου φιλοξενήθηκαν στο  Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του «Τιμίου Σταυρού» στη Βοστώνη από τις 28 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2024.

Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μ.Μ.Ε. και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο είχαν την κεντρική ευθύνη για τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκπροσώπησε η Πρύτανης, καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου.   Η επιστημονικώς υπεύθυνη και ιδρύτρια του Προγράμματος, κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, καθηγήτρια στο Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η εκτελεστική διευθύντρια του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, κυρία Χρυσούλα Κουρκουντή φρόντισαν για την άρτια διεξαγωγή των εργασιών.

Το ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. εκπροσώπησαν οι κυρίες Αναστασία Γιαννίκου και Άννα Δούβαλη, διδάσκουσες του Κέντρου, οι οποίες παρουσίασαν διεξοδικά το έργο και την αποστολή του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων . Επίσης στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών σημείο ενημέρωσης των συμμετεχόντων και των συμμετεχουσών στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο σχετικά με τα Προγράμματα και τις δράσεις του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων του Καθηγητή Ξενοφώντα Μπήτσικα,  Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προέδρου του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, όπως στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης, κ. Συμεών Τέγος στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, στην ξενάγηση στο Museum of Fine Arts και συγκεκριμένα στην πτέρυγα Μπεχράκη από τον κ. Δρακούλη Μπεχράκη, τέως επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής του Μαλιώτειου και στη δεξίωση που ακολούθησε στον χώρο του Μουσείου, καθώς και στην απονομή των πιστοποιητικών αναγνώρισης συμμετοχής στους συμμετέχοντες από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Μέσα από τις ομιλίες και τα παράλληλα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν κατά το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια, παρουσιάστηκαν καινοτόμες πρακτικές και έρευνες στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης, ξένης και γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς, συζητήθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν  200 περίπου εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι με φυσική παρουσία και περισσότεροι από 1500 διαδικτυακά, καθώς γινόταν μετάδοση live streaming στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου (https://summerschool.ac.uoi.gr/). Επίσης, συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από 25 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μάλι της βορειοδυτικής Αφρικής, τη Σερβία, τη Βραζιλία, και φυσικά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πολιτείες των ΗΠΑ.

Attachments

Μοιραστείτε το :
elGreek