Στην πιο κρίσιμη ώρα, οι σπουδαστές του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Χειμερινού Προγράμματος του τμήματος των Προχωρημένων, ενώνουμε τις φωνές μας για να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα της πόλης των τεχνών και των γραμμάτων για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή πηγάζει από την αγάπη μας για τα Γιάννενα, μια πόλη η οποία μας αγκάλιασε σαν δικά της παιδιά, όταν φτάσαμε εδώ με μοναδικό εφόδιο την αγάπη μας για την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Να λοιπόν γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η πόλη αξίζει και πρέπει να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Ερχόμενοι στα Γιάννενα συναντήσαμε μια πόλη με απαράμιλλη φυσική ομορφιά που μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Τα βουνά, η λίμνη, το Νησάκι, τα στενά δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά δημιουργούν την αίσθηση ενός μυστηρίου, που σε καλεί να το εξερευνήσεις. Ιδίως όταν η λιακάδα πέφτει στην επιφάνεια της λίμνης και αντανακλάται στην όχθη, η κίνηση του νερού προβάλλει μια εικόνα ανεπανάληπτης ομορφιάς.

Εξερευνώντας την πόλη ανακαλύψαμε ότι η ιστορία της είναι ακόμη ζωντανή και αποτυπώνεται σχεδόν σε κάθε σημείο της. Τα θαυμάσια μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα τζαμιά και οι συναγωγές θυμίζουν ότι εδώ κάποτε έζησαν αρμονικά τρεις διαφορετικές κουλτούρες κληρoδοτώντας στους απογόνους τους αρχές και αξίες με σεβασμό στον άνθρωπο και τη διαφορετικότητα, στοιχεία τα οποία είχαμε την τύχη να τα βιώσουμε.

Μάθαμε ότι στην πολή αυτή γεννήθηκαν μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες όπως ο Αβέρωφ, ο Αρσάκης, ο Γεννάδιος, ο Χατζηκώστας, οι αδελφοί Ζάππα και οι Ζωσιμάδες οι οποίοι άφησαν μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Με τη συμβολή τους και τη συνδρομή τους ιδρύθηκαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, η Ακαδημία Αθηνών, το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και το Ζάππειο Μέγαρο.

Ποιος μπορεί να παραβλέψει τα τοπικά προϊόντα που με την εξαιρετική ποιότητα και γεύση, παγκοσμίως αναγνωρισμένα, ταξιδεύουν ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου. Η φέτα, η γραβιέρα, το Μετσοβόνε, το κασέρι, το γιαούρτι, αλλά και το υπέροχο τσίπουρο, μας συνοδεύουν σχεδόν σε κάθε μας εξόρμηση.

Νιώθουμε τυχεροί που σε αυτή την πόλη μας δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουμε σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια, με σημαντικές διακρίσεις σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Για όλους αυτούς τους λόγους επιθυμούμε να ενώσουμε τις ιδέες, τις γνώσεις και τις δυνάμεις μας με την πόλη των Ιωαννίνων και να δηλώσουμε ότι η πιο σημαντική αλλαγή στη συνείδηση όλων των Ευρωπαίων μπορεί να γίνει από τα Γιάννενα, μια αλλαγή προσανατολισμένη στον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.

(Memanova Tamilyan από Καζακστάν, Basi Xheni από Αλβανία, Nenko Vangelov από Βουλγαρία, Derzsiova Katarina από Σλοβακία, Krikasova Andrea από Σλοβακία, Anna Harciarek από Πολωνία, Spyronikos Evagelia από Γερμανία, Yang Jie από Κίνα, Qin Yezhen από Κίνα, Magdalena Jadach από Πολωνία, Joanna Myceh από Πολωνία, Arfan Ali από Πακιστάν)

 
 
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff